Saturday, June 14, 2008

::exam physiology::

bismillahi walhamdulillah..

syukur kupanjatkan padaMu ilahi kerana masih mengurniakan nikmat iman dan islam kepadaku.syukur juga ku panjatkan padaMu kerana aku telah berjaya menempuhi satu lagi subjek exam dengan baik..

ikutilah kisah exam physiology saya selanjutnya..here we go..

9 jun 2008 (isnin) -->1st day

selepas berpenat lelah menghafal soalan-soalan yg beratus tu..huhu..kepala terasa 'weng'..banyak sangat nak kena hafal ingat baca..so when too many things to memories and remember..our brain pn rasa macam nak stuck je..tahan-tahan..esok je sehari lagi nak exam..nak tak nak kita hari itu pasti tiba..dan kita terpaksa hadapinya..

pagi itu kami berempat pergi exam dengan bertemankan cik didi jiran sebelah rumah..malam sebelumnya dia message dia mahu menghantar kami pergi exam pagi itu..berjalan la kami berlima ke gamaah dengan berjalan kaki..bawa nota sekadar termampu je..dah tak sebenarnya nak baca..

sampai di gamaah terus mengambil 'pot' tempat yg sesuai utk kami membaca dan landing sebentar sementara menunggu masuk dewan exam..sempat la jugak membelek nota-nota yg dah terlalu banyak utk tu..datanglah la plak si zura bersama syamilah.milah menghantar zura utk exam physio sama dgn kami..kami sempat berbual-bual tentang soalan-soalan..

there is some of the conversation before the exam..i got from zura's blog:

Zura: K. Zaty, nak pinjam notes ANS.. chemical transmitter.

Me: Nah (giving a note about acetylcholine)

Zura: Ala takmo yang ni..

Me: baca je la.. tu je yang ada..

And you guess what?

Question 6 – Acetylcholine; synthesis, release, removal and action in the autonomic nervous system.

Zura: Amal, nak pinjam buku CVS jap boleh?

Amal: okay ( she was reading the book II on the topic anemia I think)

Zura: without hesitating, I merely opened the topic edema.

Me: wahh terus bukak edema dia..

Zura: takutt..

And she said i expertly guess it right..

Question 11 – Anemia; definition, causes, types and its effects on the circulatory system.

Question 4 – Pulmonary circulation; characteristics, dynamics of fluid exchange through the pulmonary capillary membrane and pulmonary edema safety factors. (ala sipi2 la tu kan ada jugak edema)

Me: Okay apa cardiac output?

Zura: not telling..

Me: COP tu blah blah blah…

And you guest what??

Question 2 – COP; definition, one method for measurement in human and intrinsic & extrinsic regulation.

"K. Zaty akak cakap definition je kan? Isk3" zura cakap.sorry la ye sis..saya pun dah tak teringat nak cakap apa..so many things..boleh bercampur aduk..

pastu cik nuT plak mengajak masuk dewan awal..kerana hendak mencari tempat duduk.sebab ada sedikit perubahan.

before that kami tadah tangan memohon doa ke hadrat ilahi dengan didoakan oleh ikwah.so before masuk exam hall kami bersalam la dengan mereka yang ada datang menghantar antaranya kak ida,kak azah dan didi..thanks you all kerana datang bagi semangat.

alhamdulillah dapat soalan sedikit terkejut..nak kata senang tu takde lah..dan nak kata susah sangat pun tak..but it's ok..better than tahun lepas..suka bila tengok soalan kita dapat jawab..tak rasa sia-sia berpenat lelah selama setahun.bak kat milah..time exam masa tengok soalan tu kalau dapat jawab akan rasa gembira sangat..alhamdulillah..ya Allah syukur padaMu kerana Engkau kurniakan ilmuMu padaku..

syukur sebab banyak yang saya baca masuk..antaranya soalan sebijik cam tahun lepas

Question 12 - tissue macrophage system: types and functions

Question 13 - differences between simple diffusion,facilitated diffusion and active transport

exam berakhir 3 jam kemudian..kami menjawab dalam kepanasan..dah la duk tengah-tengah dalam exam hall..panas amat..mahu habis sebotol air saya minum..huhu...
syukur padaMu..it's better than last year..walaupun nak kata 100% dapat jawab tu tak de la..but almost all the questions dapat jawab..tapi ada juga yang main hantam dan goreng-goreng saje..but praise to Allah for all of this..

10 jun 2008 (selasa) --> 2nd day

exam bermula pukul 1230 tengahari..biasanya mcq akan start 10am..tapi maybe ada orang exam sebelum tu..budak 3rd year exam pharma rasanya hari itu..if i'm not mistaken..

pagi tu dalam ke'mengantuk'kan..saya dikejutkan dengan message si zura..bertnyakan exam betul ke pkul 1230..sebab si yan dan si yam dah ada kat gamaah time tu..mereka tak nampak sorang pun budak-budak malaysia yang akan exam..so diorg call si zura nak confirmkan betul ke exam pkul 1230 tu..

awal-awal lagi malam tu saya dah bertanyakan orang lain pasal waktu exam..takut la ada perubahan..

mcq 40 soalan..20 soalan choose the best answers and the remaining is true n false..

exam selama 45 minutes..

all the questions covered the topic which not covered in the mid year exam..half of cardiovascular system,blood and biophysics..

apa-apa pun syukur dan tawakal pada Allah..dah jawab dan usaha yang terbaik..let Allah do the rest..

11 jun 2008 (rabu) --> 3rd day

hari ini exam sheet..sheet tu cam fill in the blanks..dia bagi soalan then kita kena isi la jawapannye..

this year the questions is too direct compare to last year..which make us confuse what is the answered..

tapi saya tidak ingat sangat apa yang dibaca..tu la baca tak focus macam mana nak ingat..do not take easy for every single things..hehe

lepas habis sheet tu nuT,amani,arah,fatin,aisyah and some of others kena oral..mereka dapat soalan semua senang dan alhamdulillah mereka dapat jawab dengan baik.doctor yang tanya pun baik..

tawakal 'ala Allah

14 jun 2008 (sabtu) --> 4th day

last day oral..gap selama 2 hari..kena la baca oral..huhu..jeles dengan orang yang oral sebelumnya..mereka semua dapat soalan yang sudah dijangkakan..dan doctor pn baik-baik..
oral kami di'group'kan dlm majmu'ah last..iaitu 8..dengan dr.'atef..dan sorang lagi doctor tawzee'
(depend on dept tetapkan)

kami masuk ramai 9 orang..lagi 2 orang masuk second round..saya dapat soalan pace maker of the heart..zura dapat contractility( cardiac properties)..yam dapat cop..yan duk jauh tak nampak sangat soalan ape..

Me: assalamua2laik doctor.
Dr.'Atef: waalaikumussalam..ok what is the pace maker of the heart?
Me: sinus atrial node (SAN)..
Dr.'Atef: why SAN is the pace maker of the heart?
Me: hm..it is used to initiate the heart beat..
Dr.'Atef: hm..why is the SAN is pace maker of the heart?..it is to firing level?
Me:..to overshoot the ions to intracellular..
Dr.'Atef:what's ions?
Me: sodium(Na)
Dr.'Atef: ..lead to ..potential?
Me: pace maker potential or prepotential..
Dr.'Atef: ok u can go to second dr..dr.naseer mansour..u know where is his place?
Me: oh..mush'areef..(i don't know)
Dr.'Atef: his room is over there!
Me: ok doctor..thank you.

huhu..not really puas hati with the answer..sebab saya tak tahu nak jawab apa..nasib baik la Dr.'Atef tu baik..tolong saya..thank you doctor..may Allah bless you..

keluar dari bilik doctor..cakap la kat ghazi dapat soalan apa..selepas itu saya mencari mana bilik dr yg kedua.tanya kat mak cik yg jaga dept tu..dia cakap kat hujung..cari punya cari..rupa-rupanya bilik dr.naseer tu depan bilik dr.'atef..

and i waited for my turn to second doctor..Dr.Naseer Mansour..before that ada budak arab 2 orang..sorang masuk sorang duk luar..then yg masuk tadi kluar..tnya la dia dapat soalan ape..dia cakap dia dapat anemia..hypoxia..resting membrane potential..n soalan ans..

then come my turn..

Me: assalamua2laik doctor..
Dr.Naseer: waalaikumussalam..your number?
Me: 1316..
Dr.Naseer: what is the type of anemia?
Me: there is 4 tpe of anemia which is 1st-blood loss anemia 2nd-aplastic anemia 3rd-megaloblastic anemia
Dr.Naseer: what is the cause for alpastic anemia?
Me: destruction of bone marrow cells.
Dr.Naseer: what is the horner's syndrome?
Me: group of sign which result from intteruption sympathetic nerver impulse to head and neck
Dr.Naseer: what is the signs of horner's syndrome?
Me: ptosis,miosis,anhydrosis,enopthalmos,vasodilatation of blood vessel.
Dr.Naseer:what is heart sound?
Me: 1st and 2nd heart sound is audible when we hear it using the stethoscope.
Dr.Naseer: what is the causes of the 1st heart sound?
Me: 3V - vascular-valvular-ventricular
Dr.Naseer: ok..what is the factor affecting venous return(cop)?
Me:pumping action of heart,pressure gradient,respiratory movement,blood volume,gravity..
Dr.Naseer:..ok thnk you..

belum habis jawab soalan yang akhir tu..ade lagi 2 sebab dia (vascular system and skeletal muscle conraction)..dr dah cakap kholas..alhamdulillah..Allah maha adil..syukur sangat dapat jawab dengan baik utk dr yang kedua..

for your information..tersangat la cuak sebelum oral tu..bedebar teramat sangat..sebab saya tak kuasai sangat tajuk nerve muscle dan respiration..Allah maha adil..kerana 2 tajuk tu dr tak tnya pun..alhamdulillah..yakin dengan Allah...

maka berakhirlah cerita exam physiology saya utk thn ni..
wallahu'alam..

may Allah give us najah..ameen(^_^)

1 comment:

NMZ said...

Alhamdulillah..segala puji hanya untuk Dia..

Moga terus bersemangat akan datang :)