Sunday, February 15, 2009

selamat kembali ke sekolah!

bismillahi walhamdulillah..

selepas winter break 2minggu akhirnya kuliah dibuka semula.sem baru yang bakal sibuk dengan jadual yang baru serta lecture hall yang baru..jadual baru yg sgt best!tapi ade satu hari yang sangat2 pack,bermula dari pukul 8 pagi sehinggalah pukul 6 petang.(10 jam wooo..tanpa break)mahu terputus segala urat saraf..(azab pelik je kelas hari isnin)

kali ini kami berkuliah di tempat farmasi (kulliyyah soidalah)..terkejut jugak dengan perubahan tempat.mungkin kerana kekurangan tempat maka kami terpaksa dipindahkan ke sana.1st expectation maybe lecture hall tu buruk n kurang selesa sebabnya bahagian luar bangunan adalah sangat kurang cantik.tetapi sesampainya saya di lecture hall pagi tadi..sangat2 terkejut kerana hall B tu sangat2 cantik..(luar cam setinggan dalam apartment wooo)..insyaAllah jika ade kelapangan saya akan uploadkan gambar lecture hall baru kami itu..

ahad: kelas start dari pukul 11am-2pm (anatomy 2 hours n histology another one hour)
isnin: pukul 8am-6pm (physiology 2hours,anatomy 1hour,biochem 1hour,lab histo,lab physio n lab biochem-2hours)
selasa:pukul 12pm-3pm (anatomy 1hour,biochem 1hour,histo 1hour)
rabu: pukul 8am-11am (physio 2hours n anatomy 1hour)
khamis : pukul 11am-2pm (biochem 1hour n physio 2hours)

hari ini da start belajar lower limb..doktor pesan prepare awal2..bersedia untuk exam..macam uterus bersedia untuk implantation..macam penciptaan hipbone..articulations and joints yg Allah ciptakan adalah untuk persediaan dan kemudahan kita sebagai seorang manusia.hebatnya Sang Pencipta..subhanallah..alhamdulillah..allahuakbar..

mulanya sem baru maka semakin dekat jarak exam final..huhu..sudah bersediakan saya untuk melalui ujian final yang mendebarkan?apekah yang perlu saya lakukan dari sekarang?ya Allah mudahkan urusan hambaMu..

sedikit tazkirah untuk renungan:

JAGA 7 SUNNAH RASULULLAH S.W.T.
Pertama: tahajjud, kerana kemuliaan seorang mukmin terletak pada tahajjudnya.
Kedua: membaca Al-Qur'an sebelum terbit matahari.
Ketiga: jangan tinggalkan masjid terutama di waktu shubuh.
Keempat: jaga solat dhuha, kerana kunci rezeki terletak pada solat dhuha.
Kelima: jaga sedekah setiap hari.
Keenam: jaga wudhu terus menerus kerana Allah menyayangi hamba yang berwudhu.
Ketujuh: amalkan istighfar setiap saat.

HIKMAH DIAM
1. Sebagai ibadah tanpa bersusah payah.
2. Perhiasan tanpa berhias.
3. Kehebatan tanpa kerajaan.
4. Benteng tanpa pagar.
5. Kekayan tanpa meminta maaf kpd orang.
6. Istirehat bagi kedua malaikat pencatat amal.
7. Menutupi segala aib

p/s:sanah helwah kak pips..smoga pjg umo,murah rezeki,berjaya didunia n akhirat.love u.

~road to final begins..final coming soon~

2 comments:

azuwanmusa said...

wei mok cik! hehe

izzati.abdullah said...

to azuwanmusa:

woit..ape pun bg la salam dulu..ape da=P