Friday, August 21, 2009

ramadhan kareem:)

bismillahi walhamdulillah...

sedar tak sedar syaaban sudah sebulan pergi meninggalkan kita..kini ramadhan kembali menjengahkan tabir..petang ini syaitan dan iblis serta konco-konco nya akan diikat dan dibelenggu selama sebulan.bulan yang menyaksikan pesta ibadah dan promosi untuk mengutip saham pahala yang berlipat kali ganda.


Hai orang-orang yang beriman, diwajibkan atas kamu berpuasa sebagaimana diwajibkan atas orang-orang sebelum kamu agar kamu bertakwa, يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا كُتِبَ عَلَيْكُمُ الصِّيَامُ كَمَا كُتِبَ عَلَى الَّذِينَ مِنْ قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ
(al-baqarah:183)

(yaitu) dalam beberapa hari yang tertentu. Maka barang siapa di antara kamu ada yang sakit atau dalam perjalanan (lalu ia berbuka), maka (wajiblah baginya berpuasa) sebanyak hari yang ditinggalkan itu pada hari-hari yang lain. Dan wajib bagi orang-orang yang berat menjalankannya (jika mereka tidak berpuasa) membayar fidyah, (yaitu): memberi makan seorang miskin. Barang siapa yang dengan kerelaan hati mengerjakan kebajikan, maka itulah yang lebih baik baginya. Dan berpuasa lebih baik bagimu jika kamu mengetahui. أَيَّامًا مَعْدُودَاتٍ فَمَنْ كَانَ مِنْكُمْ مَرِيضًا أَوْ عَلَى سَفَرٍ فَعِدَّةٌ مِنْ أَيَّامٍ أُخَرَ وَعَلَى الَّذِينَ يُطِيقُونَهُ فِدْيَةٌ طَعَامُ مِسْكِينٍ فَمَنْ تَطَوَّعَ خَيْرًا فَهُوَ خَيْرٌ لَهُ وَأَنْ تَصُومُوا خَيْرٌ لَكُمْ إِنْ كُنْتُمْ تَعْلَمُونَ
(al-baqarah : 184)

(Beberapa hari yang ditentukan itu ialah) bulan Ramadan, bulan yang di dalamnya diturunkan (permulaan) Al Qur'an sebagai petunjuk bagi manusia dan penjelasan-penjelasan mengenai petunjuk itu dan pembeda (antara yang hak dan yang batil). Karena itu, barang siapa di antara kamu hadir (di negeri tempat tinggalnya) di bulan itu, maka hendaklah ia berpuasa pada bulan itu, dan barang siapa sakit atau dalam perjalanan (lalu ia berbuka), maka (wajiblah baginya berpuasa), sebanyak hari yang ditinggalkannya itu, pada hari-hari yang lain. Allah menghendaki kemudahan bagimu, dan tidak menghendaki kesukaran bagimu. Dan hendaklah kamu mencukupkan bilangannya dan hendaklah kamu mengagungkan Allah atas petunjuk-Nya yang diberikan kepadamu, supaya kamu bersyukur. شَهْرُ رَمَضَانَ الَّذِي أُنْزِلَ فِيهِ الْقُرْآنُ هُدًى لِلنَّاسِ وَبَيِّنَاتٍ مِنَ الْهُدَى وَالْفُرْقَانِ فَمَنْ شَهِدَ مِنْكُمُ الشَّهْرَ فَلْيَصُمْهُ وَمَنْ كَانَ مَرِيضًا أَوْ عَلَى سَفَرٍ فَعِدَّةٌ مِنْ أَيَّامٍ أُخَرَ يُرِيدُ اللَّهُ بِكُمُ الْيُسْرَ وَلا يُرِيدُ بِكُمُ الْعُسْرَ وَلِتُكْمِلُوا الْعِدَّةَ وَلِتُكَبِّرُوا اللَّهَ عَلَى مَا هَدَاكُمْ وَلَعَلَّكُمْ تَشْكُرُونَ
(al-baqarah : 185)

bulan yang di mana di dalam terdapat satu malam yang lebih baik dari seribu malam.bulan yang pahala dilipatgandakan.bulan tarbiyyah.bulan yang doa dimakbulkan tanpa halangan.banyak lagi kalau ingin dinukilkan disini.yang pasti janganlah kita melepaskan peluang untuk merebut sebanyak mungkin saham akhirat.

kali ini saya merupakan kali ke 3 saya berpuasa di bumi mesir.puasa di sini lebih meriah jika dibandingkan dengan tanah air tercinta.meriahnya bukanlah dari segi pesta makanan ketika berbuka dengan juadah yang pelbagai di bazar ramadhan ataupun pelbagai hotel yang mengadakan promosi makanan dengan puluhan menu.bukan juga dengan ramaiya orang ke pasar raya untuk memborong dengan harga runtuh!(elakkan pembaziran ye kawan2)

tetapi meriahnya mereka berlumba-lumba membuat persiapan rapi untuk menyambut bulan mulia ini.baju untuk ramadhan siap dijahit sebelumnya.tidak seperti kita...hanya ada baju untuk eid sahaja.rumah dibersihkan dan disusun atur rapi.tanglung dan lampu serta pelita dipasang disepanjang lorong.banner,poster,kain rentang dan flyers direntangkan di lorong2 dan masjid2 tentang fadhilat dan hebatnya bulan ini.

tidak kurang dengan golongan bangsawan di sini.mereka menjemput segenap pelusuk kampung termasuk kami golongan pelajar asing untuk berbuka bersama mereka.mereka mahu merebut pahala memberikan makanan pada mereka yang berpuasa sama seperti pahala orang yang berpuasa.tilawah dan qiamulail dijadikan wadah lengkap di setiap masjid bermula dari satu ramadhan lagi.

last but not least, saya ingin mengucapkan RAMADHAN KAREEM! kepada semua umat islam seluruh dunia.meriahkan bulan ini dengan amalan2 wajib dan sunat.moga kita semua mendapat ijazah dari universiti ramadhan ini..

Setting NIAT,
Upgrade IMAN,
Download SABAR,
Delete DOSA,
Approve MAAF &
Hunting PAHALA.
BiaR Kita Getting GUEST LIST Masuk SURGA-Nya .
Pulang ke kampung SURGA bersama!
Guna Kereta JIHAD yang Berbahan Bakar ISTIQOMAH,
dengan pemandu KEIKHLASAN,
Melalui Jalan IMAN,,
dan jangan lupa bawa peta QUR"AN & SUNNAH,juga Bekal TAQWA....

~ramadhan yang sama, natijah yang berbeza~

1 comment:

As said...

ramadhan kareem~
moga kita sama2 lebih tabah :)