Thursday, May 28, 2009

2 cerita persahabatan!

Cerita 1:Hargai Persahabatan Di Tika ini!

Antara bersahabat dan memelihara persahabatan…ada beza ke? Kalau memang berbeza, mana lebih mudah…bersahabat atau memelihara persahabatan? Sekali imbas, otak ummi menterjemahkan bersahabat itu sebagai satu tindakan menjadikan seseorang sebagai kawan, rakan dan taulan manakala memelihara persahabatan ialah perbuatan untuk sentiasa berada dalam keadaan kawan, rakan dan taulan tadi akan terus menjadi kawan, rakan dan taulan kita sampai bila-bila. Hai berbelit juga tu…

Sengaja ummi meng’highlight’kan dua perkara tu sebab petang ni tiba-tiba aja ummi terasa rindu pada sahabat-sahabat seperjuangan sewaktu di alam kampus dahulu. Kena pulak minggu ni, ummi duk sibuk menyusun kembali gambar-gambar lama, maka terjumpalah ummi gambar waktu muda-muda dulu bersama sahabat-sahabat yang cukup rapat. Berbagai kenangan lama kembali mengimbas..

Terfikir ummi, alangkah seronoknya kalau masa-masa dulu boleh diputarkan kembali. Tapi untuk apa sebenarnya kan? Setiap yang bernama manusia akan melalui putaran hidup sedemikian. Hari ini si A menjadi sahabat kita, esok lusa si B, si C dan si D yang dalam masa yang sama kemungkinan si A masih kekal menjadi sahabat atau si B telahpun terpisah dari kita dalam membina hidup dan kariernya di tempat lain. Begitulah seterusnya kehidupan berputar.

Kerana itu, kembali hati ummi mengingatkan…dalam kita merindui kenangan-kenangan lama, sewajarnyalah kita menghargai persahabatan yang masih kekal sehingga ke hari ini. Sudah tentu hari ini berbeza dari hari semalam dan hari esok kan pasti berbeza dari hari ini. Pandanglah siapa di sekeliling kita hari ini. Merekalah sahabat-sahabat yang masih bersama kita! Tidak salah untuk kita mengenangi mereka yang telah ‘pergi’ tetapi jangan sampai kita terlupa memelihara, membajai dan menyuburkan ikatan persahabatan yang masih wujud di tika ini.

Mudah-mudahan bertemunya kita kerana Allah dan berpisahnya kita juga kerana Allah.

Rasulullah s.a.w. bersabda:" Tujuh macam orang yang akan dinaungi Allah pada hari kiamat pada saat tidak ada naungan kecuali naungan Allah:

1. Imam (pemimpin yang adil).

2. Pemuda yang tumbuh dalam ibadat kepada Allah s.w.t.

3. Seorang yang hatinya tergantung pada masjid, ketika keluar sehingga kembali (yakni rajin menjaga sembahyang berjama'ah).

4. Dua orang saling menyintai (berkasih sayang) kerana Allah s.w.t. baik ketika berkumpul atau berpisah.

5. Seorang yang ingat kepada Allah s.w.t. ketika bersendirian lalu mencucurkan airmata ketana takut kepada Allah s.w.t.

6. Seorang yang bersedekah dirahsiakan sehingga yang dikirinya tidak mengetahui apa yang dilakukan oleh kanannya.

7. Seorang lelaki yang dipanggil oleh wanita yang cantik untuk berzina, lalu ia berkata: "Saya takut kepada Allah azza wajalla."


CERITA 2

Hari itu, dua orang sahabat baik mengembara meninggalkan kampung mereka bagi mencari tempat yang lebih makmur untuk memulakan penghidupan baru. Setelah sehari berjalan, tiba-tiba tercetus perselisihan faham antara dua sahabat itu ketika mereka sampai di sebuah persimpangan.


Sahabat pertama, yang besar dan tegap tubuhnya, tanpa berfikir panjang telah menampar sahabat karibnya itu kerana tidak bersetuju mengambil simpang ke kiri. Sahabat yang ditampar tadi terkejut. Dia tidak menyangka sahabat karibnya tergamak berbuat demikian.

Airmatanya bergenang. Sahabat yang kurus dan kecil badannya itu termenung seketika. Dia mengambil sebatang kayu, lalu memandang ke tanah.

'HARI INI SAHABAT BAIKKU TELAH MENAMPAR PIPIKU' tulisnya di atas pasir tempatnya berdiri.

Mereka terus berjalan meredah hutan dan bukit, hinggalah sampai di sebatang sungai yang dalam dan bertebingkan batu-batu besar. Dua sahabat itu meneguk air sungai tersebut dan kemudian mandi untuk menyegarkan kembali badan yang letih.

Entah bagaimana, tiba-tiba sahabat yang berbadan kecil serta kurus itu tergelincir dari atas batu tempatnya berdiri, lalu dihanyutkan arus sungai yang deras. Hampir saja sahabat ini lemas. Tetapi dia bernasib baik kerana sahabat yang berbadan besar serta tegap berjaya menyelamatkannya.

Dia atas tebing yang dipenuhi batu-batu besar itu, sahabat yang berbadan kurus mengucapkan terima kasih kepada sahabat yang telah menyelamatkannya. Kemudian dia menulis pada permukaan sebongkah batu besar berhampiran sungai tersebut dengan perkataan, 'HARI INI SAHABAT BAIKKU TELAH MENYELAMATKAN NYAWAKU'.

Sahabat yang bertubuh besar itu terpinga-pinga. Dia bertanya, "Selepas aku menampar mukamu, kau tulis di atas pasir. Sekarang, selepas aku selamatkan kau daripada lemas, kau tulis pula di atas batu. Kenapa?"

Jawab sahabat yang bertubuh kecil, "Apabila seseorang melukakan hati kita, catatkan ia di atas pasir supaya ia akan terkambus apabila ditiup angin kemaafan. Tetapi apabila seseorang itu membuat kebaikan kepada kita, nukilkannya di atas batu supaya angin kemarahan tidak mampu memadamkannya."

Disalin semula oleh Ummi ; Dipetik dari Mastika-Ogos 2008 m/s 29

No comments: