Sunday, May 25, 2008

::exam biochem (written)::

salam imtihan untuk semua..

alhamdulillah ku panjatkan syukur pada Mu..kerana masih dikurniakan ilmu untukku menjawab soalan peperiksaan..alhamdulillah..

hakikatnya semua itu dariMu ya Allah..jika kami usaha sehebat mana pun,hafal sehadam mana pun,pulun setara mana pun..apabila Kau hijab kan..Kau tutup ilmuMu..maka kami belum tentu akan dapat jawab apa yang kami mahukan..

pernah terpandang..ada beberapa orang mungkin diberi ujian itu oleh Allah di dalam dewan exam..samada dia dah usaha..tp Allah tutup hijab itu..atau dia tak cukup usaha untuk berperang di medan peperiksaan..segalanya mungkin..tapi hanya dia dan Allah sahaja yang tahu..!!

selamat saya dapat 2 messages good luck dari raisah (una) and didi..terima kasih ye!!

namun pagi tadi masa tengah hafal dan dalam kemengantukan dikejutkan dengan panggilan telefon seorang adik..dia tnya sama ada nak ta'jil (postpone) atau pun tak..saya pun jawab la..awak dah lepaskan satu peluang..and u have the last chance..so bagi saya..better kita amik peluang ni..grab je mana yang mampu..kita buat apa yang kita usahakan..kalau nak kira habis baca atau tak..itu terpulang pada kita..terpulang pada usaha kita...so better you plan your schedule for study..

insyaAllah Allah bagi apa yang kita usahakan..if Dia tak bagi pun..HE knows the best..He will reward you with another things that is better than what you think..so trust in Him..HE is da best planner..kita usaha setakat yang termampu..yang lain tu kita serahkan pada Allah..

pagi tadi dengan semangatnya saya berjalan ke gamaah seorang diri..baju kurung telah di iron seawal hari jumaat lagi..huhu..semangatnya saya nak pergi exam..housemate kata nak hantar saya pergi exam..tapi saya pergi dulu..takut-takut terlambat..turun dari rumah dgn lafaz bismillahi tawakkal tu 'ala Allah..meneruskan langkah ke medan juang..memegang buku..menghafal mana yang masih mampu..

bak kate "syakiki" baca selagi belum masuk dewan exam..hehe..
sebelum masuk dewan exam..una dan iham..mai jumpa kami untuk beri semangat..then sampai la my housemate amani n nuT..farah dah hantar saya di depan pintu rumah..then adik-adik imtiyaz kredit to umi,qayah,dila and asma..turut hadir memberi semangat..thnks to all..may Allah reward you all with His bless n love!!

masuk tu plak..tak tahu lagi sit kat mana..tahun ni exam duk di tengah..tp majmu'ah (group) saya tak ramai orang..2 orang je budak malaysia..lepas tu mak cik jaga exam tu suruh saya ke depan..skali dgn majmu'ah yang sebelumnya..dimulakan dengan bismillah..

exam berakhir 3 jam kemudian..alhamdulillah..kluar dewan exam..saya disambut oleh farah..dia baru balik dari mathaf (muzium) anatomy..kami berjalan pulang..sebelum tu singgah di center beli syawerma..lapar punya pasal..hehe..

then nak singgah nusantara (restaurant indon,thai) bayar hutang segenih..tapi si nusantara pula tutup..libur katanya..terus la berjalan pulang...

begitulah kisah exam biochem saya..sekian..wallahu'alam

doakan saya utk esok hari..mcq..rabbuna najahkum..Allah ma'ana..

-oral biochem --> 27 may (wednesday)

3 comments:

amani said...

dan saye yg terlambat memanjangkn tengkuk mncari zaty..spt yg dketahui umum..suaraku mmg loudspeaker..abeh sume pndg..adeyh2T_T...malu seyh..
adik2 plek..pndg je..'akak ni exam sme ngn kite ke'--mayb 2 die kate kut sbb da 2 x exm written taun satu,2 2 kami hadir..huihui..

adik2...adk2..2je mmpu dkeluhkn..amat plek ngn pmikiran itu..pning jugak akak nk explain blk..smpai ade yg sggup carry kalu kne repeat sbb nk raye ngn family..yes,we do understand..as we had go through all dis b4 u..tapi pluang xslalunya mnyebelahi kita..
amik n grab yg mane ade..fail@lls sume ALLAH tntukan..satu yg saya msh xleh trime..ade yg kate saye ta'jil sbb saye tau saye boleh usaha lebih lagi..hurm..mayb saye tlalu strict..tp bile renungkn balik kate2 2..tidakkah kite tlh ltkkn usaha kita sbgai pnentu kejayaan??bukan ALLAH yg pertmanya..kita mungkin kate..ye ALLAH pnentu sgalanya..tapi bhati2 ngn kata2 anda..kite boleh usaha lebih..dan akak tabik pada keyakinan itu...tp sume milik ALLAH..kekuatan kita nk usaha,kefahaman kita nk bljr..sume 2 milik ALLAH..pnh x kita alami..kita ade mse 7 hr..kita bace sume..tp bile msuk exam kite blur..kuar exam xtau ape yg da djwb..as wut zaty said..ALLAH bhak atas sgalanya..btulkn pndgn yg slalu dslh gnekn..ltkkn yg ptama ALLAH,kedua bru usaha kita..sbb ilmu ini milik ALLAH..n kekuatan n kefahamn itu juga milik ALLAH..bukan kerana kekuatan kita..wallahuta'alaa'lam-maaf andai tlalu strict..tguran amat di alukan..zi,kang jd blog saye plak mnde ni..hehe~~

izzati.abdullah said...

takpe2..hehe..we share wat we know..ok..may be diorg tak kena lagi..bkn nak doakan spy kena..tp manusia camtu la..if tak kena mereka tak ingat..

n also may be diorg xfaham..nape saya amik medic??may be pemikiran mereka masih lagi mengimpikan gaji yg tinggi..ataupn status yg tinggi di mata masyarakat..

sy bkn nk kritik atau pn ape..sy pun prnah di berada dlm kelompok yg sama dgn mereka..alhamdulillah..Allah masih syg kan saya..Dia kurniakan hidayahNya..

tajdid niat dlm ape yg kita lakukan..sbb tu persepsi sy pn berubah..kita tuntut ilmu Allah ni..kena kuat pegang pada Allah..coz if Allah xbg..kita tak kan ke mana..baca la skuat mana pun..hafal la selama mana pn..once Allah kata tak bagi..awak xde ape2 pn pada masa tu..n confirm xleh jawab..tp ble Allah bg ilmu Dia..sekejap je..bace 5 minit boleh ingat sume fakta..

sekian wallahu'alam..

zura said...

thank you kakak2 sayang ;)