Tuesday, November 10, 2009

tok mak di majalah rasa!

bismillahi walhamdulillah...

semalam dapat mesej kak sa di facebook.kak sa cakap tok mak (nenek) masuk majalah rasa.punyalah excited dia terus call ummi pagi tu.ummi plak malam tu terus gi cari kat kedai majalah.tuan punya diri yang masuk dalam majalah tak beli pun lagi majalah tu untuk ditengok...

actually, saya sendiri telah melihat pengambaran itu.semasa saya pulang kali terakhir ke rumah tok mak pada cuti yang lepas.orang majalah, kaksheda, merupakan kawan kepada abang long (sepupu) semasa dia bekerja sebagai wartawan akhbar metro satu ketika dulu.

kaksheda tu ada cakap yang gambar ini akan disiarkan dalam majalah rasa december.saya rasa sedikit terkejut kerana diawalkan penyiarannya.kaksheda tu travel dari kuala lumpur ke pantai timur untuk mencari makanan tradisi untuk dimuatkan dalam post di majalah rasa.

thumbs up to krew majalah rasa kerana sudi bertandang ke teratak kami di marang terengganu.nenek saya tu memang aktif dalam memasak.siap terima tempahan lagi. masih larat untuk menjadi chef dalam majlis kenduri dan kadang2 sanggup menerima tempahan.kalau raya orang lain duk berhari raya, dia tidur kerana keletihan membungkus ketupat!

here are some pictures in majalah rasa disnap oleh kaksa!nice job kaksa!=)


gulai ayam untuk nasi kunyit!sedaaaaaaaapppp..


itulah nenek (tokmak) dan ciklong mi (maksedara)


close up!


akok dan baulu..menyelerakan!


nasi manis (wajik) dan nasi kunyit!...

p/s: tak sempat menuntut resipi tradisi ini..haha..leceh kut nak buat semua ni...but i miss all the foods..

6 comments:

Cik Hijau said...

Ruginya tak menuntut. Kalau saya la saya tak lepaskan peluang. (^_^)

izzati.abdullah said...

ye la magnificent chef..da tok buat time kite xsmpai lagi...camne nk blaja..blaja buat tapai ngn bungkus ketupat pun xlepas lagi..nk buat benda2 yg susah!

Lisam said...

pergh..
leh dijadikan calon menantu neh..

ekeke..

eh silap..
tukang masak walimah nanti..
dekat dah marang ngan setiu..=P

aida said...

k.zaty..cpt la belaja..hehe..
nasi kunyit tue nmpk cm choc chips la..sedappnyee..
hehe..nnti blik belaja oke..
bole la saye jadi tukang rase...wee~=p

candlesky said...

Zaty memang...makan je tau...blajo2 la..nnti nak kawen;p

Terer betul tok mak...
Buleh masuk majalah 2...
Zaty pun xpernah masuk;p

afifah.ahmad said...

resepi org tua mmg kawww~