Sunday, December 16, 2007

--ape itu bid'ah??pendapat izzuddin assalim(sultanul ulama'=sultan kpd ulama'2)--

alhamdulillah syukur seinfiniti dgn nikmat kurniaan Allah pada kita semua..nikmat yg paling besar dlm hidup ini adalah nikmat iman n islam..alhamdulillah..

skadar perkongsian ilmu yg sy dpt dr kawan yg menghadirkan diri utk kls tafsir n tawheed yg diadakan stiap pg oleh ust salman..

syukur krn walaupn xdpt pergi ke kls tersebut pg td kerana Allah amik nikmat kesihatan sekejap..namun masih ade kesempatan bg sy utk mendengar ilmu tersebut dr org lain..alhamdulillah..

bid'ah

dari segi bahasa bermaksud apa2 yg direka tanpa ada wujudnya sbelumnya itu.
dari segi syariat bermaksud apa2 yg diperbaharui yg menyalahi syariat.

dibahagikan kpd 5:

(1)-bid'ah wajib: iaitu bid'ah yg wajib dilaksanakan sprti contoh pembukuan al-quran dlm mashaf.ia tidak dilakukan di zaman rasulullah.sbaliknya hanya ditulis di atas kulit2 kayu n batu utk tujuan penghafalan.atas initiatif oleh khalifah uthman bin affan al-quran telah dibukukan dlm satu mashaf yg diambil name sempena nama beliau iaitu mashaf uthmani.tujuan pembukuan al-quran ini adalah utk mengekalkan al-quran supaya boleh diturunkan oleh kpd generasi akan dtg.disbbkan oleh ramai para huffaz telah syahid di medan perang khalifah uthman takut akan hilangnya al-quran di muka bumi.namun Allah telah menetapkan bahawa salah satu mukjizat al-quran ialah kekal hingga akhir zaman dan Allah akan menjaganya supaya xhilang dari muka bumi ini..
berkat cetusan idea oleh khalifah uthman dan mukjizat al-quran kita masih lagi dpt membaca al-quran yg di turunkan kpd nabi saw.

(2)-bid'ah haram: iaitu org jahil xmempercayai ulama.lebih mengagungkan artis pelakon dari ulama.mereka kadang2 mencaci,menghina dan mengabaikan ulama dalam menetapkan hukum syariat.tidak menghormati org tua.skrg ramai antara org2 yg berjaya mengabaikan ibu bapa mereka.ada yg sanggup menghantar mereka berdua yg telah bersusah payah membesarkan,menyekolahkan,memberi wang shingga berjaya ke rumah2 org2 tua dan membiarkan mereka tnpa dijenguk.sama2 lah kita menjauhi perkara ini..

(3)-bid'ah sunat: iaitu seperti solat terawih berjemaah pada bulan ramadhan di masjid2.krn para sahabat yg menlakukan perkara tersebut.krn rasulullah saw xmewajibkn perkara tersebut.jika baginda saw mewajibkan maka akan menyusahkan ummatnya..maka yg disarankan adalah dgn berjemaah di rumah di mana suami menjadi imam kpd isteri dan anak2..ape salahnya kita ikut benda yg baik,selain dapat bertaaruf dgn jiran2 di masjid kita jugak boleh beriktikaf di masjid yg mempunyai pahala dan ganjaran yg besar.

(4)-bid'ah makruh: menetapkan hari utk melakukan ibadat2 tertentu.contohnya menetapkan tiap2 malam jumaat sahaja perlu membaca surah yaasin.tidak pada malam2 yg lain.jika benda tu baik.maka kita hendaklah istiqamah melakukannya.tidak hnya menetapkan pada hari2 atau waktu2 tertentu sahaja.

(5-bid'ah harus: dalam bab makan dan minum.rasulullah saw hanya makan 1/3 sahaja dari perut baginda.baginda apabila baginda lapar dan berhenti sebelum kenyang.kita boleh amik pengajaran dari perkara ini kerana kita makan untuk hidup dan bkn hidup utk makan.manakala 1/3 untuk air dan minuman dan 1/3 lagi utk udara.

wallahu'alam..
smoga jadi iktibar dan pengajaran.

kitab nur zhulam..

No comments: