Thursday, July 4, 2013

Mesir, Morsi Hikmah dan PerancanganNya yg Tersembunyi

Mesir!

bismillahi walhamdulillah…
sekali lagi hak demokrasi dinafikan.kali ini di Mesir tanah air kedua saya.SEDIH! sungguh hanya Allah yang tahu apabila setahun lepas 30 Jun kami rakyat Malaysia di Mesir menyaksikan gegak gempita Misriyyin menyambut kemenangan atas jatuhnya pimpinan kuku besi Husni Mubarak.Semalam hati kami kembali terluka dengan penafian hak seorang Presiden yang dilantik secara sah melalui pilihanraya paling telus dan bersih dalam sejarah Mesir.
 
Paparan skrin Al-Jazeera "Morsi Overthrown" menitikkan manik-manik jernih buat mereka yang tahu dan mengerti kehilangan seorang pemimpin yang ingin memperjuangan Islam.atas nama Islam beliau sanggup bergalang ganti darah dan nyawanya!Namun jika mempunyai jiwa-jiwa Bani Israel yang masih mengalir dalam pembuluh darah rakyatnya dan karat-karat jahiliyyah masih utuh susah untuk mengubah negara yang hampir ranap.

"Rome is never built in one year"
"Allah tidak akan mengubah sesuatu kaum melainkan mereka sendiri yang mengubahnya"

sebaliknya rakyat mesir harus mengubah mentality mereka, bukan hanya duduk bersembang di kedai kopi untuk mengubah negara, bekerjalah untuk negaramu!buanglah sampah ditempat yang disediakan bukan hanya menjaga kebersihan di kawasan depan kedai dan rumahmu sahaja!kalau ditulis satu-satu sikap dan tabiat mahu tidak akan habis sampai beberapa muka surat.

Amerika dan Israel sedang bertepuk tangan meraikan kejatuhan ini.Ayuh rakan-rakan sahabat-sahabat marilah kita bergerak dan merancang strategi untuk sebuah kemenangan.Kalaupun bukan kita yang akan menjadi saksi kemenangan itu, tapi adalah juga usaha-usaha kita untuk memasakkan bendera kemenangan. Dalam perjuangan memerlukan strategi untuk melawan kebodohan dan kejahatan musuh. Analogi saya sama macam kita main Candy Crush untuk menang strategi perlu ada barulah kita layak untuk menaiki level/ tahap yang lebih tinggi.


Jika mahu lihat islam kembali dijunjung tinggi, usaha untuk itu perlu ada dan bermula dari sekarang. Mulakanlah dengan Madrasah Ramadan yang akan sampai menjadi tetamu kita minggu hadapan. Layanlah tetamu ini sebaiknya supaya nanti bila ia pulang kita mampu mengenggam ijazah taqwa.

Suka saya lihat semua orang Malaysia di Mesir bersatu menyatakan sokongan kepada Dr Morsi dan menolak ketololan orang-orang arab Mesir ini. Kenapa di sini kita boleh bersatu untuk mempertahankan perjuangan Islam yang dibawa oleh Muslim Brotherhood tetapi kita tidak mampu menerima perjuangan yang dibawa oleh PAS???

Jatuh dan kembali bangun selepas kalah itu tanda kita masih mempunyai semangat juang. Jangan biarkan emosi kesedihan itu menguasai, Rasulullah SAW lagi dasyat ujian di mana di saat Baginda sangat-sangat memerlukan pertolongan, 2 orang yang Baginda sayang dijemput menghadap Ilahi pada tahun yang sama.

*Tulisan ini sedikit bingkisan untuk merungkaikan kesedihan di hati, mengubat luka yang kembali berdarah..
*Kenangan paling manis dalam sejarah hidup berkelana di bumi Nabi Musa ini pernah berada dibawah seorang pemimpin yang Hafiz
*DrMorsi, Egyptian not deserved you as a good Leader!

#30062012
#03072013

el-Tir'ah
el-Mansoura
1004am - 40713

1 comment:

ZaidatulAkmal said...

my dear friend,

are u still in egypt? if so, hope you take care