Tuesday, April 29, 2008

.:Austrian woman kept in dungeon, abused for 24 years:.


VIENNA (April 28, 2008): Austrians were left shocked yesterday as details emerged of a 42-year-old woman who was sexually abused and held prisoner by her father for more than 20 years.

The 73-year-old was believed to have fathered six children with his daughter, Police Colonel Franz Polzer said in a press conference in the eastern Austrian town of Amstetten. A seventh infant was believed to have died shortly after his birth.

Police believe the woman, identified as Elisabeth Fritzl, was held captive by her father, Josef, in a basement dungeon below the family apartment in Amstette, population 23,000, since 1984, when she was reported missing by her parents.

In a statement released by police, Elisabeth Fritzl was quoted as saying she had been abused by her father since age 11. In August 1984, he lured her into the basement, handcuffed her and locked her in.

In the years that followed she had been continuously abused and raped, giving birth to seven children, she told police.

Police yesterday evening opened the basement dungeon where she was kept, overcoming several electronic locks set up by Josef Fritzl. The rooms were very small and below 1.7m in height. The basement contained sleeping cots, washing facilities and a TV set, the Austrian press agency reported.

Three of her six surviving children were locked in the room with her, until her father let them out a few days ago and claimed the errant mother had returned home.

For two of her sons, Stefan, 18, and Felix, five, it was the first time they had seen daylight, police said.

Elisabeth claimed her mother had not known about her imprisonment. Food and clothing for her and her children had been provided only by Josef.

The "grandfather" had told local authorities that three children, named by police as Lisa, Monika and Alexander, had been left at his doorstep. They attended local schools.

Josef Fritzl was detained by police and was being interviewed but refused to cooperate, police said. Authorities began searching for Elisabeth when a girl, Kerstin, 19, believed to be her daughter, was hospitalised a week earlier in the town Amstetten.

Amstetten authorities had been originally told by the grandfather that the 19-year-old Kerstin, was left with him in a very severe condition on April 19 by her mother. The girl, who is believed to suffer from a rare disease, had also been imprisoned for all her life.

Authorities were also shown a letter by the woman saying that nobody should look for her, as this would increase the suffering of her and her children, making the case even more mysterious.

According to state broadcaster ORF, authorities originally believed the woman had joined a religious sect, as the letter hinted at seclusion and refusal of education for the children.

The woman and the children were being looked after by therapists, police said.

Police are looking for the remains of the dead infant. According to Elisabeth Fritzl's statement, her father burned the body.

The oldest girl remains in intensive care. Hospital officials in Amstetten declined to comment on the case and said no details about the girl's condition would be divulged for the time being.

DNA samples of all involved had been taken to establish a fuller picture of the case, police officials were quoted as saying. Results were not expected before today, but preliminary indications seemed to confirm the suspected incest, authorities said.

Locals and neighbours expressed shock over the events, reminiscent of the plight of 20-year-old Natascha Kampusch, an Austrian girl who escaped her kidnapper in 2006 after eight years in a basement dungeon.

Her captor, 44-year-old Wolfgang Priklopil, committed suicide after her escape.


In AMSTETTEN, a town in eastern Austria, feels eerily quiet after yesterday's arrest of a 73-year-old believed to have imprisoned his daughter for 24 years and fathered seven children with her.

"We are confronted with an unbelievable crime. It goes above anything I can imagine. It is a dimension where one is almost speechless," Austrian Interior Minister Guenther Platter said.

Local residents, like the rest of Austria, seemed speechless over the mindboggling tragedy, but slowly the questions are starting to emerge: How could this have happened?

Elisabeth Fritzl, 42, was held in a basement dungeon and sexually abused by her father Josef, while three of her six surviving children lived with him and her mother just above her prison.

"It feels so surreal. It's like this cannot have happened," said a 50-year-old Amstetten resident, who declined to give her name.

Amstetten, population 23,000, is not a pretty place. But neither the ugly industrial estates on the outskirts of town nor the gaggle of 1960s-style architecture suggest the quiet horrors now associated with the town.

Walking past the small, grey family home on slightly rundown Ybbsstrasse, a street lined with houses and small businesses not too far from the city centre, passersby are bound to wonder how people failed to notice that something was wrong with the Fritzl family.

Elisabeth, then 18, was reported missing by her father in 1984. By then, she had already been a victim of sexual abuse for seven years and had twice tried to run away from home.

Over the years, her father produced various "letters" from his daughter, hinting that she was in the clutches of an obscure religious sect. Local authorities and neighbours only too quickly believed, and investigators never seemed to have considered the family as suspects.

Authorities seemed to have no problems accepting Josef's stories that his missing daughter over the course of several years deposited three infants at his doorstep, asking him to look after them.

The "grandparents" were allowed to adopt one, and take into foster care two of the children, who police now believe to be Josef's children with his own daughter. School authorities and social workers never found anything wrong with the family, Austrian media said.

Officials stressed that Josef seemed to have led a perfect double life, keeping up the facade of the loving grandfather over the years, even accusing media and authorities of not looking hard enough for his daughter.

"He was incredibly devious. He built it all up very intelligently," local official Heinz Lenze told Austrian TV.

Most surprising for many is that Elisabeth's mother, Rosemarie, 69, never noticed in all those years that anything was amiss. Police believe she never had contact with her daughter or the three children imprisoned with her in the basement, corroborated by Elisabeth's initial statements.

Only in a climate of extreme repression could the woman have never noticed that her husband was providing food and clothing for up to four extra people in another part of the house for nearly a quarter century, Austrian experts were quoted as saying.

One chapter of the tragedy ended with Sunday's arrest, triggered by an intensive search for Elisabeth last week. Her oldest daughter, Kerstin, 19, had been brought to a hospital on April 19 by her "grandfather".

The girl, who is believed to suffer from a rare disease, was left on his doorstep by her mother, he told the authorities, who at last decided to take a closer look at the case, if only to get the missing mother to provide medical information on her daughter.

Elisabeth and her children are free from their prison, but many questions remain.

One of them is what the future will hold for them. Kerstin remains hospitalised in very serious condition, and two of her brothers have seen the sunlight for the first time in their lives only a few days ago. - dpa

Sunday, April 27, 2008

.:{ilmu..carilah ia dengan hati yg bersih}:.


dikala fatrah imtihan yg bakal ditempuhi sahabat2..rata2 mereka xkluar rumah ataupn bilik utk menelaah..sampai hancur lumat..buku2..dihafal dihadam sebaiknya sebelum menjawab soalan2..yg bagai peluru meluncur laju menembak mangsa2nya..

masa nilah ramai yg melepaskan tensen dgn menjerit kat dalam bilik sorg2..bcakap sorg2..tdo pn kadang2 mimpi..melayari blog2..tgk video2 kat youtube..tp ade juga yg mencari Allah dikala itu..dgn menghayati ayat2 quran..moga dikurniakan ketenangan..

namun ingatlah sahabat2..carilah ilmu dengan hati yg bersih..ikhlas kerana Allah..utk mencapai redha Allah..kerana hati yg kotor menyebabkan ilmu itu payah tuk menerobos ke dasarnya..sempena musim imtihan ni perbanyakkan taqarrub pada Allah..serahkan semuanya pada Allah..usaha kerana Allah..kerana Dia Maha Mengetahu ape yg terbaik buat kita..kita hanya mampu merancang..tp Dia lebih mengetahui apa yg lebih baik buat kita..berharap..tawakal..doa sepenuhnya dgn Allah..kerana kita insan lemah..xpunya ape2..melainkan dgn apa yg dberi olehNya..

pesan imam syafie:

saudaraku:"ilmu tidak akan diperoleh melainkan dengan 6 perkara: kebijaksanaan, kesungguhan, punya kehendak, punya bekalan, menghormati guru, dan masa yg panjang"

“Kejayaan hakiki dalam menuntut ilmu adalah keberkatan dari pemilik ilmu tersebut.Bukti keberkatan itu adalah bilamana seseorang berjaya mempraktikkannya dalam kehidupan seharian.Maka,berhasillah ilmu itu sebagai nur,pembimbing manusia menemui jalan kebenaran.Adapun natijah bertulis hanyalah penilaian kecil yang tidak harus diperkecil.Justeru,jadilah penuntut ilmu yang cemerlang lagi terbaik dari segenap aspek!”

ya Allah..

ajarilah aku ape yg aku tidak ketahui..
ingatkanlah ape yg aku lupa..
kurnia keberkatan dalam stiap ilmuMu..

kurniakan kejayaan yg cemerlang kepada kami smua..ameen!!!

-dikala merehatkan minda utk stdy histo pule-

Friday, April 25, 2008

--daylight saving--

ari ni..jam mesir bertukar..tmbh satu jam awal..so beza skrg ngn mesia..adalah 5jam..
tidak seperti masa winter ari tu..yg lewat satu jam..beza dgn mesia adalah 6jam..

maknanya smlm hanya smpt merasa 23jam sje...countdown tuk hari 24 april 2008
..1157..1158..1159..1pg..(25 april 2008)

dah lame tertnya bila kah jam akan bertukar..sbb thn lepas kira-kira awal bln 4 dah bertukar..smpi thn ni akhir bln 4..kalau sebelum ni subuh lebih kurang 345..maka dia dah beranjak ke 445..kalau sebelum ni isyak 755 skrg dah jd pkul 855..

selamat menempuhi summer..

panas di dunia hnya 1 per 70 000 panas akhirat..yg mana pd hari kita menunggu amalan kita dihisab..matahari hanya satu jengkal di kepala..kita akan mendapat lindungan berdasarkan amalan yg kita lakukan di dunia..

tmbahkan amalan..sementara masih sempat..

Thursday, April 24, 2008

::[practical biochemistry]::

syukur ke hadrat ilahi..
practical exam utk tahun ni dah hbs..alhamdulillah..

mula-mula jawab milk sheet..isi tempat kosong..walaupn cam ade yg xingt..tp overall ok la..xtggl tmpt kosong..alhamdulillah..then mase for xprmnt..unknown solution..
dapat solution yg senang gak la nk cam..sbb dr luar cam dah taw je ape..hehe..org dp cakap solution tu albumin or globulin..

sblm tu masa dlm kls lab..slalu dpt solution ni utk buat experiment yg last2..cam mini test la..alhamdulillah..

then sy wak la test mula2..biuret test to detect the solution is protein or carbohydrate..then dah taw solution tu protein wak la 2nd test..heat coagulation test..dpt cloudness at the top part of the solution..then tuk sahkan solution tu btol ke tak..buat confrimatory test..alhamdulillah btol la solution tu albumin or globulin..

masa nk tulis report tu jiran meja sy sorg ikhwah ni(xtaw name dia ape)..kesian dia,masih xtaw lagi dia punye solution tu ape..yg pasti dia cakap solution dia bkn protein..then sy pn cakap la try wak molish test balik..takut salah buat td..ajar la dia smpai test last yg dpt taw solution dia tu reducing mono or disaccharide...sy ajar smpi situ je..sbb lps tu dah xingt kena buat ape..then mase sy dah siap nk anta report tu dia xsiap lagi..rasa cam bersalah la plak..sbb dah xleh ajar dia..tp xpe la..moga2 apa yg sy tolong tu dia dapat jawab..ameen!!

tp report sy kurang puas hati skit la..xingt sgt..lupa..tu la xhafal btol2..ape2 pn tawakal pada Nya..Dia dah bg tu cukup dgn usaha kita yg xseberapa..
walaupn sehari seblmnya..dilanda penyakit malas..n xde mood nk bace..juz tgk buku practical biochem tu je..
xtahu kenape tetibe je malas..tp malas tu perkara biasa..kalau dia datang..mmg xleh nk buat ape la..tp yg sebenarnya kite kena halang n lawan nafsu..baru boleh jadi pelajar cemerlang..hehe

bak kate housemate.."kalau kita tak usaha camne kita nk mintak ngn Allah..then kalu malas tu kena lawan sbb nnt kita xleh mintak ngn Allah sbb kita xusaha"..

ramai pula org bg semangat tyme2 camni..nk2 akak yg dah jauh dr kami..yg dh hbs perjuangan di bumi nabi musa ini & skrg meneruskan perjuangan di tanah air sendiri..

yesterday i got msg from kak rohazlina..atau kami panggilnya kak na..dia bg kate2 smgt.."slm.zety sht k?cmne ngn xm?jg kshtn tu..ykn zety blh..yg lps 2 jgn duk fikir sgt,cukuplah amik sbg pnglaman,pndang ke depan,coz byk lagi yg duk tunggu..senyum skit"..itulah kak na..rindu ngn panggilan zety tu..coz she is the only one who called me using dat name..

then last nite also..hannan's diserang heart attack disbbkan bill electric yg melambung tinggi..xpernah2 jdi camtu..huhu..disebabkan terlalu mahal tuan rumah kami terus membawa faturah (resit) tersebut kpd kami..biasanya mereka akan dtg 3 bln sekali dgn bayaran electric utk 3 bln..tp mlm td mereka smpi..huhu..terkejut besar jugak..mama pn kate kathir2..kathir awi ya aulad (byk..byk2 sgt anak2ku)..lps ni kena berjimat ye..brg naik..bil naik..sume naik..huhu

then biasanya baba naik ke rumah skali..tp dia duk rumah bawah (selang satu rumah arab) kami..je xnaik pun..kami pun panggil dia ikut beranda rumah..smbil melaung 'we miss u baba'..disbbkan lama sgt xjumpa baba..masing2 bergegas turun ke bawah nk jumpa ngn baba..dah lama benar xjumpa baba ni..sbb baba kami sakit seblm ni..kalu p rumah dia pn dia xkuar rumah sgt..

dlm pd itu kami bgtau dia..jiran kami kat atas (mama arab) cakap dia kate paip rumah kami bocor..kami pun percaya la..then baba cakap tu bkn paip rumah kami yg bocor..paip rumah bawah kami (rumah arab bawah)..smpt lagi baba berseleroh.."ckp kat mama atas sy engineer sy tahu la..mama kat atas bkn engineer"..pastu baba pesan suh stdy molek2..kalau nk naik tahun..so jgn mls2 ye..baba bersemangat dgn tangan skali..menunjukkan aksi best!!

mama juge ade cerita pasal 2 org anaknya..yg manar(perempuan) dapat jayyid dalam xm yg lps..n ahmed najah dlm xm..yg mama n baba xsangka the one n only son tu dpt najah..sbb dr cerita diorg ahmed ni malas stdy..hehe..tp xpela..dah berjaya pn..

sekian cerita tuk practical..
jom kita setady tuk written,oral,mcq pule..

Tuesday, April 22, 2008

::[practical histology]::

alhamdulillah penantian utk exam practical histo berakhir juga..hari exam yg di nanti telah tiba..dah xsabor nk exam ni..

gap pas exam practical physio hari tu digunakan sbaiknya utk menghafal dan hadam sbaiknya identification yg diperlukan dalam practical histo..skodeng slide histo malam..ngantuk la ble tgk slide histo..cam boring je..tp kena hafal jgk..kalau tak camne nk lulus..hehe..sambil itu tidak dilupakan utk menghafal step experiment dan report..huhu

pagi tu kami duk tunggu kat depan dept histology..doctor xdtg lagi..duduk je la kat lantai kat depan tu..sambil duk ngafal dgn kawan2..b4 dat senior ade gak exam ngn kitaorg..diorg xm kat dept atas tu..xtahu plak dept ape..dept microbiology kut..teka je..hehe

then tunggu punye tunggu..sampailah masa exam..kena beratur nk tnda kedatangan..hari ni xikut roqom julus plak..ikut je..sape cepat dia cepat la..kena gak bayar LE 3..xtaw la plak duit tu dia nk guna wak ape..beli apparatus lab kut..beli microscope ke..beli slide baru ke..sbb byk sgt slide yg dah pecah..huhu..arab ni suke wak pecah slide..xpn kadang2 diorg curi wak balik rumah..padahal benda tu boleh je pinjam..tp myb mahal kut diaorg xmampu..tp kami budak malaysia share la ramai..bg setiap rumah..hehe..tp xdpt byk la..pak cik tu bg xsampai 5 pn utk kami padahal kami ramai je..nisbah satu kotak slide tu utk 10 org..tp kami kena share lebih dari 10 org..huhu

then berbarisla kami tunggu nk masuk lab..dia bg pd kumpulan kecil plak..satu lab tu dlm 30 org je..sbb dia ade 2 set soalan..so hari tu dalam 60 org je yg exam..sbb xramai..setiap org kena tgk dan identify 15 station..terdiri dari 12 slide yg bwh microscope..3 gmbr cell yg besar..yg diambil ngn camera..setiap slide tu kena bg dia punya identification dan specific stain jika ade la..

overall alhamdulillah dapat jawab sume..cuma ade satu je la xingt..over confident sgt..sblm ni mmg ingt je identification utk "hyaline cartilage"..tp nk wak camne Allah xbg ilmu Dia mase tu..tp syukur je la..alhamdulillah kerana yg lain masih dpt jawab dgn puas hati..

lusa plak exam practical biochem..

masa utk menghafal report,milk sheet dan step experiments..huhu..jgn malas2..berusaha!!

Friday, April 18, 2008

::Menutup aurat bukan sekadar bertudung::


Menutup aurat untuk wanita-wanita Islam Muslimah adalah wajib tapi ramai yang masih tidak menutup aurat dengan sempurna sebagaimana yang dituntut Islam. Malah ada yang seakan-akan memperagakan fesyen seolah-olah mempersendakan hukum atau syariat Islam.Bolehkah ustaz memberikan nas-nas dari al-Quran ataupun rujukan hadis yang menjelaskan balasan bagi wanita Islam yang tidak menutup aurat.


DALAM kamus Lisan al-Arab karangan Ibn Manzur menjelaskan makna tabarruj ialah apabila seorang wanita menampakkan perhiasan serta kecantikannya kepada lelaki. (Ibnu Manzur, Lisan al-Arab, jld:3, hlm:33).

Ini bermaksud apa sahaja perbuatan seorang wanita dalam menghiasi wajahnya serta tubuhnya supaya dilihat oleh orang lelaki dan ia termasuk juga memperagakan fesyen pakaian.

Dalam persoalan ini anda boleh lihat adanya tiga kategori wanita. Yang pertama, menutup aurat dengan sempurna. Kedua, menutup aurat tetapi tidak sempurna dan ketiga, langsung tidak menutup aurat.

Kumpulan pertama menutup aurat dengan sempurna kerana dia sedar bahawa itu adalah perintah Allah SWT. Menyedari bahawa hukum menutup aurat itu wajib serta memahami cara yang betul dalam menutup aurat.Kumpulan kedua menutup aurat, tetapi tidak sempurna. Kategori ini mutakhir ini cukup banyak.

Menutup aurat bukan sekadar melilit sehelai kain di atas kepala tetapi memelihara kecantikan diri daripada diperagakan kepada orang awam. Kadang-kadang kepala ditutup dengan tudung tetapi pada masa yang sama potongan tubuh badan dipertonton kepada orang.

Hakikatnya, pemahaman masyarakat wanita Muslim dalam persoalan menutup aurat masih cetek. Ungkapan "Daripada tak tutup langsung lebih baik tutup." Kata-kata ini, tampak baik, semacam positif, pada hakikatnya suatu yang dangkal.

Kenapa perlu dibandingkan dengan yang tidak menutup aurat? Kononnya yang menutup aurat walaupun tidak sempurna sudah kira baik… Kenapa tidak dibandingkan dengan yang lebih sempurna dalam menutup aurat?

Itulah manusia yang banyak sangat beralasan dalam urusan dunia dibandingkan dirinya denga yang lebih baik, manakala dalam urusan agama membandingkan dirinya dengan yang paling teruk.

Tidak salah berfesyen dalam bertudung tetapi sebelum dilihat kepada aspek fesyen, adalah lebih baik dilihat aspek hukum. Mungkin ada yang berpendapat bahawa pandangan saya agak jumud. Tetapi suka saya nyatakan bahawa takut saya pada Pencipta mengatasi keinginan nafsu manusia. Cuba lihat diri anda yang sempurna kejadiannya, cantik, rambut ikal mayang, sihat dan sebagainya.

Manusia itu sempurna tidak kira lelaki mahupun perempuan. Siapa yang menjadikan manusia berpasangan, ada lelaki ada perempuan? Jawapannya tidak lain tidak bukan ialah Allah SWT.

Dialah yang menjadikan rupa paras wanita dengan keayuan yang semula jadi, yang menjadi tarikan orang lelaki dan Dia jugalah yang memerintah agar kamu wahai wanita hendaklah menutup aurat.

Suruhan ini bukan daripada saya atau mana-mana ulama atau mufti, tetapi suruhan ini datangnya daripada Allah yang menjadikan kamu. Hairannya, manusia terima semua yang diberi oleh Pencipta seperti makan, minum, kesihatan, rezeki dan macam-macam lagi kalau mahu dihitung sudah pasti manusia tidak dapat menghitungnya nikmat tuhan, tetapi bila disuruh menutup aurat dia ingkar, suruh solat dia ingkar, suruh zakat dia ingkar dan banyak lagi keingkaran yang dilakukan oleh manusia.

Allah SWT berfirman yang bermaksud: Dan hendaklah kamu tetap diam di rumah kamu serta janganlah kamu mendedahkan diri seperti yang dilakukan oleh orang-orang jahiliah zaman dahulu; dan dirikanlah sembahyang serta berilah zakat; dan taatlah kamu kepada Allah dan Rasul-Nya. Sesungguhnya Allah (perintahkan kamu dengan semuanya itu) hanyalah kerana hendak menghapuskan perkara-perkara yang mencemarkan diri kamu - Wahai 'AhlulBait'dan hendak membersihkan kamu sebersih-bersihnya (daripada segala perkara yang keji). (al-Ahzab: 33)

Seorang ahli tafsir mengulas ayat ini dengan berpendapat: "Tabarruj wanita bermakna dia (wanita) meletakkan penutup (kain selendang) atas kepalanya dan tidak mengikatnya sehingga boleh dilihat leher dan segala perhiasannya, termasuklah rantai dilehernya." (Ibn Kathir, jld: 3, hlm: 482-483).

Manakala Abu Ubaidah berpendapat: "Tabarruj bermaksud seorang wanita menampakkan kecantikannya yang memungkinkan orang lelaki ghairah."(Tafsir al-Alusiy, jld: 21, hlm: 8)

Ulasan ulama dalam ayat di atas serta kaitannya dengan perhiasan di zaman jahiliah. Maksudnya sebelum kedatangan Islam orang Arab perempuan memang sudah menutupi kepala mereka.

Setelah Islam menyinari bumi, dan lokasi sinaran itu ialah Mekah. Jadi masalah sosial juga berlegar dalam persoalan masyarakat hari itu.

Selepas turunnya ayat dari surah al-Ahzab ayat 33 yang bermaksud: Dan hendaklah kami tetap di rumahmu dan janganlah kamu berhias dan bertingkah laku seperti orang-orang Jahiliah yang dahulu dan terus dirikanlah solat, tunaikanlah zakat dan taatilah Allah dan Rasul-Nya. Sesungguhnya Allah bermaksud hendak menghapuskan perkara-perkara yang mencemarkan daripada kamu, hai 'ahl al-bait' dan membersihkan kamu sebersih-bersihnya.

Lantaran itu, wanita-wanita Islam segera menutup aurat dengan sempurna sehingga tidak mendedah rambut, leher dan segala perhiasan di leher mereka. Inilah perbezaan yan ketara antara wanita Islam zaman ini dengan wanita Islam di zaman Nabi SAW.

Generasi al-Quran ini cukup unik dan dinamik. Apabila sampai sahaja perintah Allah SWT melalui al-Quran, mereka segera menyahut tanpa sebarang bantahan dan alasan.
Sebagai balasannya, Allah SWT menjanjikan kebahagiaan hidup di dunia dan akhirat, yang pastinya di atas sifat tunduk dan patuh kepada perintah dan suruhan Allah SWT, mereka kelak akan dibalas dengan syurga yang tidak tergambar nikmatnya.

Hari ini macam-macam alasan diberi untuk melepaskan diri daripada perintah Allah SWT.
Dulu, zaman Nabi SAW, orang-orang Arab kuat nafsu, sebab itulah wanita zaman itu kena berkelubung, pakaian warna hitam, tutup muka dan sebagainya. Kalau betul apa yang didakwa, minta tolong kemukakan kes-kes rogol dan pencabulan yang ada pada masa itu. Itu di zaman jahiliah.

Wanita Melayu juga pada satu ketika dahulu, mungkin awal 1950an, perempuan-perempuannya berkelubung dengan kain batik, bila dengar suara lelaki lari menyorok, tidak mudah keluar rumah.

Maksudnya pergerakan dan perwatakan mereka dikawal oleh kedua-dua orang tua. Adakah pada awal tahun 1950 banyak kes rogol, pencabulan, buang anak, gugurkan janin, anak luar nikah, lari dari rumah, kanak-kanak hilang dan sebagainya?
Keruntuhan moral, budaya dan ancaman luaran yang menyebabkan segala macam bencana manusiawi yang tidak pernah berlaku di zaman jahiliah dan juga di awal kemerdekaan berlaku hari ini.

Dewasa ini orang pakai tudung sempurna pun tidak selamat, ini pula sengaja mendedahkan aurat semacam bersedia untuk dibaham.

Kecantikan seorang wanita terletak pada sejauh mana ketaatannya kepada Allah SWT. Adalah suatu yang salah kalau orang perempuan merasakan kaum lelaki akan tertawan dengan rupa parasnya semata-mata tanpa melihat kepada unsur-unsur keagamaan pada dirinya.

Jarang pembeli memilih kuih yang terdedah kepada lalat, asap dan kotoran. Biasanya pembeli akan memilih kuih tertutup dengan tudung saji. Kecantikan dan rupa paras yang Allah SWT berikan adalah untuk tontonan suami bukannya untuk orang lain. Dunia dipenuhi dengan perhiasan, maka sebaik-baik perhiasannya ialah wanita solehah.

::[Practical Physiology]::


pujian selawat dan salam buat rasul junjungan Muhammad saw..
tahmid takbir n tasbih pada Allah..

pada 17hb april 2007 bermula exam practical utk thn ni..dimulakan dengan physio..
bersemangat nk xm..sampai xsabo2..tunggu hari exam..

xramai org exam hari ni..sbb dah kumpulan terakhir,mmg skit la..budak malaysia pn xramai..so cepat la sampai giliran..

kitaorg exam dekat dalam lab kat dept physio..sblm masuk kat dept pak cik tu panggil nama kitaorg berdasarkan roqom julus (angka giliran)..sampai giliran kena pakai la lab coat..kan doctor potong markah..sambil berbaris lagi menunggu utk masuk ke lab..

kena tandatangan kehadiran..pastu kena cabut no soalan..dapat la no 93..
cari punya cari kat lab b..

dapat soalan pasal how to measure arterial blood pressure..n effect of staircase phenomenon yg ade gmbr staircase,clonus,tetanus..actually utk soalan abp tu kena ade partner..tp xde la plak org kena no 94..so xyah buat la..doctor juz tnya pasal kegunaan stetoscope..ade gak la soalan xleh jawab..3 soalan rasanya..tp alhamdulillah yg lain tu ok je..bersyukur la..xdpt fullmark pn..insyaAllah Dia akan ganti dgn yg lebih baik..

pasni ade gap 3 hari utk histo n biochem..

so kena hafal identification histo..sambil belek2..step nk buat experiment biochem dgn report..berusaha!!jgn mls!!..bljr btol2..

Sunday, April 6, 2008

--medan jihad--

bismillah hi walhamdulillah...

ari tu ade la org forward la kate2 besh yg nk dikongsi kat bawah ni..dah dekat nk exm dah..huhu..diz month exam practical..next month n seterusnya start la..exam besar..written,oral,mcq..huhu..exam besar..tahun 1 start 17hb..tahun 2 start 13hb,thun 3 plak 15hb..bermulalah perjuangan msg2 di medan jihad ilmu...
teruskan perjuangan sahabat2..moga usaha kita diberkatiNya...ameen!!

ku bangga melihatmu derita dalam perjuangan dari melihatmu gembira dalam kelalaian, ku bangga mndengar tangisanmu kerana pengorbanan dari melihat tawamu kerana pngkhianatan,ku bangga andai dikau syahid dari dikau hidup tanpa islam,kita mulia hanya kerana islam... Temanku..bumi kita bumi payah..peluh, air mata dan mungkin darah..bila aku menjejak tapak ke pepasir serpihan kaca,peganglah tanganku...kita beriringan sebagai pejuang, bila ku katakan padamu 'perjuangan itu pahit!' kau katakanlah padaku 'syurga itu manis..' bersama kita teruskan perjuangan ini... Ya ALLAH..permudahkanlah jalan kami...

Bila kau bergelar DAIE..
Kau wajib sedar bahawa jiwa kau tak boleh lama menjadi REMAJA..
Bak kata AL BANNA..
'Tanggungjawab melebihi masa yang ada' dan tarbiyyah yang bersalutkan ILMU dan CABARAN lah yang dapat menDEWASAkan kau..
Tapi cukupkah jika sekadar menerima tarbiyyah?
Sampaikanlah pada yang lain..
Bangunlah wahai SYABAB..
Sedarlah wahai FATA..
Kalian bukan memulakan perjuangan..
Tapi kalian adalah mata-mata yang menyambung rantai perjuangan..
Bangkitlah wahai sahabatku..
Semoga usaha kalian diberkati Yang Maha Esa..
~salam jihad..~

Wednesday, April 2, 2008

--Presiden Iran--

Oleh : Abu Mardhiah, Subang

Fox News TV (Amerika Syarikat) di dalam temuramahnya bertanya kepada Presiden Iran, Dr Mahmoud Ahmadinejad "Apabila anda melihat ke cermin setiap pagi, apa yang anda perkatakan kepada diri sendiri ?" Beliau menjawab : Saya melihat kepada insan yang berada dalam cermin tersebut dan berkata kepadanya, "Ingatlah, anda adalah tidak lebih daripada seorang hamba yang lemah, menanti di hadapan anda hari ini adalah sebuah tanggungjawab yang amat berat dan ianya adalah berkhidmat kepada negara dan rakyat Iran.

Ahmadinejad, Presiden Iran yang mengejutkan ramai sewaktu mula-mula tiba di pejabat Presiden apabila beliau mendermakan segala permaidani Iran yang berharga kepada sebuah masjid di Tehran dan menggantikannya dengan permaidani murah yang biasa.

Beliau mendapati bahawa terdapat sebuah bilik istirahat yang besar lagi mewah yang berfungsi untuk menerima dan menyambut kehadiran tetamu VIP, lalu beliau telah mengarahkan agar bilik itu ditutup dan meminta pejabat protokol untuk menyediakan sebuah bilik lain yang sederhana serta hanya dilengkapi dengan kerusi-kerusi kayu.

Beliau juga telah banyak kali turut bersama-sama dengan pekerja-pekerja majlis perbandaran untuk membersihkan jalan-jalan yang berada di sekitar kawasan rumah serta pejabatnya.

Di bawah pentadbirannya, setiap kali beliau melantik mana-mana individu untuk memegang jawatan menteri, beliau akan mengarahkan individu tersebut untuk menandatangani sebuah dokumen yang menggariskan pelbagai syarat-syarat yang perlu dipatuhi, terutamanya yang menekankan bahawa individu tersebut harus sentiasa kekal dalam kesederhanaan dan akaun-akaun persendirian serta milik ahli keluarganya akan sentiasa diperhatikan dan perlu meninggalkan pejabatnya kelak dalam keadaan yang bermaruah. Oleh itu, adalah satu kesalahan yang besar untuk individu tersebut dan ahli keluarganya mengambil kesempatan ke atas jawatan yang dipegangnya itu.

Perkara pertama yang beliau isytiharkan selepas memegang jawatan Presiden adalah pemilikan hartanya yang 'Besar' iaitu sebuah kereta Peugeot 504 model tahun 1977, sebuah rumah lama yang kecil yang diwarisi daripada bapanya 40 tahun yang lalu di salah sebuah kawasan yang termiskin di Tehran, akaun simpanannya yang tidak berbaki dan sumber kewangan yang masuk ke dalam akaunnya hanyalah daripada gaji yang diterimanya sebagai seorang pensyarah di Universiti yang berjumlah hanya 250 Dolar Amerika sebulan.

Beliau masih lagi tinggal di rumahnya yang lama itu. Itulah sahaja harta yang dimilikinya. Beginilah kehidupan seorang Presiden kepada salah sebuah negara yang terpenting di dunia ini, dari sudut lokasinya yang strategik, ekonomi, politik serta pemilikan sumber minyak dan sistem pertahanannya.

Beliau malah langsung tidak mengusik gaji Presidennya dengan sebuah hujjah bahawa segala kekayaan adalah menjadi hak milik negaranya dan beliau mempunyai amanah untuk memeliharanya.

Salah satu perkara yang amat menakjubkan buat kakitangan-kakitangan di pejabatnya adalah sebuah beg yang sentiasa dibawa setiap hari. Di dalamnya mengandungi makanan sarapan paginya, sedikit roti sandwic atau roti biasa dengan minyak zaitun dan keju yang disediakan oleh isterinya. Beliau menikmati makanan-makanan tersebut dengan begitu ceria sekali.

Perubahan lain yang dilakukannya adalah menukar jet peribadinya sebagai seorang Presiden menjadi kapal terbang kargo untuk menjimatkan perbelanjaan daripada hasil wang rakyat dan beliau menegaskan bahawa beliau akan terbang menggunakan pesawat awam biasa pada kelas ekonomi.

Beliau kerap mengadakan mesyuarat dengan semua para menteri untuk mengetahui segala aktiviti mereka dan keberkesanan pelaksanaannya.

Di samping itu, beliau juga telah menutup pejabat pengurus Presiden demi untuk memudahkan para menteri untuk berjumpa dengannya tanpa perlu meminta keizinan terlebih dahululu...

begitulah kehidupan besederhana seorang presiden negara yg kaya dengan minyak itu..

same2lah kita mengambil contoh ttg sifat rendah diri yg ada pada seorang pemimpin besar dunia..wallahu'alam..

Tuesday, April 1, 2008

Sukarnya Menjadi Genius

bismillahi walhamdulillah...

april kembali melabuhkan tabirnya..life was hectic lately..exam is just around da corner..starting on 17th april..till end of june..bermulalah peperiksaan dunia..yg menguji kepakaran masing2..kerajinan..kefahaman..ilmu yg ade dgunakan sebagai senjata utk berjuang di medan exam..

dlm artikel di bawah ini..di'adapt' dr email yg sy dapat dri saifulislam.com (hasrizalabduljalil@gmail.com) membicarakan ttg nikmat yg dikurniakan Allah pd certain2 org..namun sejauh manekah masalah n manfaat ini dapat digunakan utk membantu islam??fikir2kan..

Adi Putra

Semasa kecil, emak beberapa kali mengingatkan saya tentang seorang kanak-kanak genius yang sudah mampu membaca surat khabar di usia tiga tahun. Mohd. Shukri Hadafi, nama diberi.

Kanak-kanak istimewa ini kemudiannya diambil berlakon oleh Jins Shamsuddin di dalam filemnya Menanti Hari Esok (1976/7) dan filem itu sentiasa menjadi titik yang mengingatkan saya kepada adanya seorang kanak-kanak pintar di usia yang hampir sama dengan saya, sebagai inspirasi untuk berjaya.

Tetapi Mohd. Shukri Hadafi hilang ditelan masa. Seolah-oleh tiada esok baginya (tajuk filem lain oleh Jins Shamsuddin pada 1979) dan tiba-tiba kita dikejutkan dengan berita pada akhir 90´an bahawa beliau bekerja sebagai penebar roti canai! Ada cerita yang memberitahu beliau menjual kelapa di Padang Terap, malah yang tidak enaknya ialah kisah beliau menjadi penagih dadah.

Anak angkat Prof. Diraja Ungku Aziz ini terbuang dari kelebihan yang pernah menjadikannya begitu terkenal di seluruh negara. Di mana silapnya?


Ingatan kita kepada kanak-kanak pintar seperti Mohd. Shukri Hadafi kembali menghiasi muka depan akhbar Malaysia, apabila Adi Putra Abdul Ghani muncul dengan kelebihan luar biasanya di dalam Matematik.

Keupayaannya yang mengatasi tahap pelajar universiti di bidang itu, sejak awal-awal lagi telah mengheret Adi Putra ke pelbagai konflik. Dari sekolahnya di Sekolah Kebangsaan Matang Buluh, Bagan Serai, perjalanan penuh liku untuk mencari program yang sesuai dengan beliau berterusan ke International Islamic School di Gombak. UNISEL juga tidak pasti dengan perjalanan beliau, dan saya berdoa agar kelebihan yang ada pada adik Adi, tidak menjadi 'sumpah' ke atasnya sebagaimana Mohd. Shukri Hadafi 3 dekad yang lalu.

It figures: after completing year 12 subjects at 10, mathematician Yao-ban Chan has now become Melbourne University's youngest-ever PhD graduate. Photo: Craig Abraham

Bertuahnya Chan Yao-ban, seorang lagi anak kecil istimewa kelahiran Malaysia. Beliau yang kini menjadi pemegang PhD termuda dari Universiti Melbourne. Di usia 21 tahun, Chan Yao-ban telah menjadi salah seorang tenaga pengkaji penting di Universiti Melbourne, mengendalikan projek kajian metod statistik bagi mengenalpasti anomaliti protein di dalam otak untuk mendiagnos schizophrenia dan bipolar disorder.

Biar pun lahir di Malaysia, Chan Yao-ban telah dibesarkan di New Zealand. Beliau melalui proses home schooling oleh ibunya, seorang Mikrobiologist dan ayahnya, pengarah di sebuah syarikat industri makanan terkemuka, Heinz.

Chan Yao-ban telah bertemu dengan `perjuangan' yang bakal memanfaatkan kelebihannya.

Apakah seseorang itu perlu `melarikan diri' dari Malaysia, demi mencari program yang boleh menyokong kanak-kanak genius seperti Chan Yao-ban , Adi Putra dan Mohd. Shukri Hadafi? Mengapa kita masih tidak tentu arah dalam menentukan jalan yang betul untuk Adi Putra? Tidakkah kita belajar sesuatu daripada apa yang berlaku ke atas Mohd. Shukri Hadafi, juga tercabar oleh kejayaan Chan Yao-ban ?


Soalan ini menjadi lebih meruncing dengan kegemparan kita terhadap seorang lagi anak Malaysia yang genius, Sufiah Yusof.

Beribukan Halimahton dari Muar dan bapanya, Yusuf, berasal dari Pakistan, Sufiah Yusuf mencipta sejarahnya yang tersendiri apabila beliau diterima masuk ke pengajian di Universiti Oxford pada usia 13 tahun. Namun pada usia 15 tahun, Sufiah telah menghilangkan diri dari kampus hingga kemudiannya ditemui di Bournemouth, bekerja di sebuah hotel di sana.

Enggan pulang kepada keluarga, yang disifatkannya seperti hidup dalam neraka, Sufiah diletakkan di bawah jagaan sebuah pertubuhan sosial untuk kembali penyambung pengajian sarjananya di Oxford. Hidup Sufiah terus dilambung ombak, apabila perkahwinannya pada usia 19 tahun dengan Jonathan Marshall, runtuh hanya kira-kira setahun selepas diijabkabulkan.

Beberapa bulan yang lalu, ingatan kita kepada Sufiah Yusuf dikejutkan dengan berita buruk apabila bapanya ditangkap atas dakwaan mencabuli dua kanak-kanak berusia 15 tahun yang mengikuti kelas tusyen accelerated learing kendaliannya.

Dan segala-galanya mencapai kemuncak, apabila wartawan akhbar [1] News of the World, berjaya mengesan Sufiah Yusuf, yang terhumban ke lembah hitam dengan nama samarannya Shilpa Lee, sebagai pelacur di Manchester dengan bayaran £130!

Sufiah Yusuf yang begitu sopan, tertib dan berada di dalam segala kurniaan ketika di awal usianya di St. Hilda's College yang berprestij itu, menempuh kehidupan yang tidak menentu hingga berakhir dengan sesuatu yang tidak terbayangkan fikiran kita mengenainya. Seorang lagi kanak-kanak genius (muslim? melayu?) menjadi `mangsa'.

Apakah semua ini?


Masih ingatkah kita kepada [2] John Forbes Nash? Penerima anugerah Nobel bagi kehebatan Matematiknya di Universiti Princeton ini, menempuh dekad-dekad yang penuh liku akibat masalah schizophrenia yang mengongkong kehidupannya. Ia adalah suatu contoh yang amat besar tentang perlunya suatu pendekatan di luar kotak, untuk menampung kegeniusan seorang seperti John Forbes Nash ini. Anda boleh mendalami kisah mengenai Nash dengan menonton filem favourite saya, A Beautiful Mind.

Pencapaian IQ yang luar biasa sememangnya lazim terkait dengan ketidak sihatan mental. Hal ini diperkatakan oleh Daniel Martin di dalam [3] artikelnya yang tersiar di Daily Mail bertarikh 11 Februari 2007.


More than half a million people in the UK are believed to suffer from a form of the condition, which causes disordered ideas, beliefs and experiences. The most common ages for it to develop are 15-25 in men and 25-35 in women.

Kerana itu, saya sering khuatir dengan anak-anak muda yang memiliki idea yang hebat, tetapi memiliki ketidak seimbangan sikap yang sesuai dengan kehebatan itu. Teringat saya kepada sebuah ceramah berkaitan masalah ini yang disampaikan di HUKM tidak lama dulu. Penceramah itu memberitahu bahawa statistik menunjukkan, di mana-mana sahaja bilik atau dewan tempat manusia berkumpul, maka 1/4 daripadanya mempunyai masalah berkaitan mental!

Saya masih ingat kepada seorang lagi kanak-kanak genius, Chiang Ti Ming, yang telah menempuh episod hidup yang luar biasa. Menjadi pelajar termuda di California Institute of Technology (CalTech) lebih dua dekad yang lalu, Chiang Ti Ming telah meninggal dunia pada awal Januari 2007 di Seremban, selepas khabarnya mengalami tekanan perasaan yang amat teruk hingga dimasukkan ke HKL pada tahun 2002.


Semua ini harus menjadi pengajaran buat kita.

Pengajaran buat kerajaan untuk memikirkan tanggungjawabnya terhadap pendidikan. Atau mungkinkah segala ini membuktikan bahawa kerajaan sepatutnya tidak campur tangan dalam soal pendidikan sebagaimana yang terakam dalam sejarah tamadun Islam yang panjang itu?

Sejarah Islam merakam ramai tokoh yang genius di zaman kanak-kanaknya. Figura seperti al-Syafie, al-Ghazzali, al-Nawawi, malah tokoh lewat era Moden seperti Muhammad Abduh dan Badi' al-Zaman Said al-Nursi, telah mempamerkan ketokohan mereka semenjak di usia kecil.

Apakah rahsia mereka?

Saya fikir, persoalan ini memerlukan kepada kajian yang mendalam. Namun, sepintas lalu kita akan dapat melihat bahawa tokoh-tokoh ini mendapat pendidikan awal mereka dari sentuhan ibu bapa. Proses pendidikan juga tidak berlaku di sekolah-sekolah rasmi milik pemerintah, sebaliknya setiap mereka dibesarkan dengan model pendidikan yang tersendiri lagi khusus. Malah di era Moden, tokoh seperti al-Tahtawi dan Muhammad Abduh berdepan dengan krisis diri semasa bersekolah di sekolah kerajaan, sehinggalah mereka melarikan diri dan mencari model sendiri yang lebih responsif kepada keperluan mereka dan keperluan semasa.


Pengajaran juga buat para pandakwah. Bahawa usaha memahami masalah manusia bukannya seperti kelakuan pembaris yang hanya tahu melukis lurus.

Rayau-rayau saya di laman sesawang, menemukan saya dengan komen-komen mudah ramai pihak yang secara simplistik menyalahkan Sufiah dengan alasan genius beliau hanya pada IQ dan tetapi lemah spiritual. Tentu sahaja saya tidak menolak [4] peranan spiritual dan hubungkaitnya dengan depression. Tetapi menyarankan secara mudah bahawa agama sebagai penyelesaian, harus lebih diperincikan lagi.

Perlu diingat bahawa antara simptom masalah mental berkaitan depression lazim terkait pula dengan obsesi seseorang kepada agama!

Malah mungkin sisi ini diperlukan untuk kita menilai semula beberapa perlakuan ganjil genius Muslim di dalam sejarah untuk menjustifikasikan perihal yang berlaku ke atas mereka.

Apabila kegagalan hidup berlaku ke atas sesetengah manusia, apatah lagi insan genius seperti Mohd. Shukri Hadafi, Sufiah Yusof malah John Nash dan Chiang Ti Ming, jangan terlalu dangkal memberikan alasan `lemah didikan agama' atau `hidup tidak mengikut sunnah'.

Sesungguhnya agama mengajar manusia untuk lebih bertadabbur dan bertafakkur tentang peranannya sebagai khalifah, pentadbir alam, bahawa manusia itu sangat seni kehidupannya. Ketelitian dalam mencari jalan mengacu dan membentuk manusia, adalah syarat survival ummah. Keperluan melihat aspek psikologi manusia, harus dilihat sebagai sebahagian daripada tuntutan agama itu sendiri.

Saya mengangkat tangan memohon doa untuk masa depan yang lebih baik untuk adik Adi Putra yang sedang menyusuri jalan yang penuh liku itu.

ABU SAIF @ www.saifulislam. com
56000 Kuala Lumpur