Thursday, April 24, 2008

::[practical biochemistry]::

alhamdulillah..
syukur ke hadrat ilahi..
practical exam utk tahun ni dah hbs..alhamdulillah..

mula-mula jawab milk sheet..isi tempat kosong..walaupn cam ade yg xingt..tp overall ok la..xtggl tmpt kosong..alhamdulillah..then mase for xprmnt..unknown solution..
dapat solution yg senang gak la nk cam..sbb dr luar cam dah taw je ape..hehe..org dp cakap solution tu albumin or globulin..

sblm tu masa dlm kls lab..slalu dpt solution ni utk buat experiment yg last2..cam mini test la..alhamdulillah..

then sy wak la test mula2..biuret test to detect the solution is protein or carbohydrate..then dah taw solution tu protein wak la 2nd test..heat coagulation test..dpt cloudness at the top part of the solution..then tuk sahkan solution tu btol ke tak..buat confrimatory test..alhamdulillah btol la solution tu albumin or globulin..

masa nk tulis report tu jiran meja sy sorg ikhwah ni(xtaw name dia ape)..kesian dia,masih xtaw lagi dia punye solution tu ape..yg pasti dia cakap solution dia bkn protein..then sy pn cakap la try wak molish test balik..takut salah buat td..ajar la dia smpai test last yg dpt taw solution dia tu reducing mono or disaccharide...sy ajar smpi situ je..sbb lps tu dah xingt kena buat ape..then mase sy dah siap nk anta report tu dia xsiap lagi..rasa cam bersalah la plak..sbb dah xleh ajar dia..tp xpe la..moga2 apa yg sy tolong tu dia dapat jawab..ameen!!

tp report sy kurang puas hati skit la..xingt sgt..lupa..tu la xhafal btol2..ape2 pn tawakal pada Nya..Dia dah bg tu cukup dgn usaha kita yg xseberapa..
walaupn sehari seblmnya..dilanda penyakit malas..n xde mood nk bace..juz tgk buku practical biochem tu je..
xtahu kenape tetibe je malas..tp malas tu perkara biasa..kalau dia datang..mmg xleh nk buat ape la..tp yg sebenarnya kite kena halang n lawan nafsu..baru boleh jadi pelajar cemerlang..hehe

bak kate housemate.."kalau kita tak usaha camne kita nk mintak ngn Allah..then kalu malas tu kena lawan sbb nnt kita xleh mintak ngn Allah sbb kita xusaha"..

ramai pula org bg semangat tyme2 camni..nk2 akak yg dah jauh dr kami..yg dh hbs perjuangan di bumi nabi musa ini & skrg meneruskan perjuangan di tanah air sendiri..

yesterday i got msg from kak rohazlina..atau kami panggilnya kak na..dia bg kate2 smgt.."slm.zety sht k?cmne ngn xm?jg kshtn tu..ykn zety blh..yg lps 2 jgn duk fikir sgt,cukuplah amik sbg pnglaman,pndang ke depan,coz byk lagi yg duk tunggu..senyum skit"..itulah kak na..rindu ngn panggilan zety tu..coz she is the only one who called me using dat name..

then last nite also..hannan's diserang heart attack disbbkan bill electric yg melambung tinggi..xpernah2 jdi camtu..huhu..disebabkan terlalu mahal tuan rumah kami terus membawa faturah (resit) tersebut kpd kami..biasanya mereka akan dtg 3 bln sekali dgn bayaran electric utk 3 bln..tp mlm td mereka smpi..huhu..terkejut besar jugak..mama pn kate kathir2..kathir awi ya aulad (byk..byk2 sgt anak2ku)..lps ni kena berjimat ye..brg naik..bil naik..sume naik..huhu

then biasanya baba naik ke rumah skali..tp dia duk rumah bawah (selang satu rumah arab) kami..je xnaik pun..kami pun panggil dia ikut beranda rumah..smbil melaung 'we miss u baba'..disbbkan lama sgt xjumpa baba..masing2 bergegas turun ke bawah nk jumpa ngn baba..dah lama benar xjumpa baba ni..sbb baba kami sakit seblm ni..kalu p rumah dia pn dia xkuar rumah sgt..

dlm pd itu kami bgtau dia..jiran kami kat atas (mama arab) cakap dia kate paip rumah kami bocor..kami pun percaya la..then baba cakap tu bkn paip rumah kami yg bocor..paip rumah bawah kami (rumah arab bawah)..smpt lagi baba berseleroh.."ckp kat mama atas sy engineer sy tahu la..mama kat atas bkn engineer"..pastu baba pesan suh stdy molek2..kalau nk naik tahun..so jgn mls2 ye..baba bersemangat dgn tangan skali..menunjukkan aksi best!!

mama juge ade cerita pasal 2 org anaknya..yg manar(perempuan) dapat jayyid dalam xm yg lps..n ahmed najah dlm xm..yg mama n baba xsangka the one n only son tu dpt najah..sbb dr cerita diorg ahmed ni malas stdy..hehe..tp xpela..dah berjaya pn..

sekian cerita tuk practical..
jom kita setady tuk written,oral,mcq pule..

5 comments:

NMZ said...

zaty, sonok ur stories..tapi zaty try taip ejaan penuh baru lancar sket nak baca tau. Kena as yang tak reti baca short form, haru nak baca seketul2..kes3.

Take care then!

jeihan said...

kak zaty...
good luck yer...
tibe2, baca blog akak ni..buat saya rindu kat akak..[muahaha..]

nurul 'izzati abdullah zayawi said...

to jeihan:

jeihan yg mane ek??akak lupe la..sory sgt2..leh kenalkan skali lagi tak??or give me ur fullname..lupe la..byk sgt benda dlm kepala..keke..

to nmz:

ok..nnt next post sy tulis penuh2..ye..thnks for da comment..u too take care..

jeihan said...

muahaha..
memang akak xkan kenalpun..
mane de org name jeihan dalam mansoura nih!!!
[ni i.z.y.a.n la..hehhe]

nurul 'izzati abdullah zayawi said...

to jeihan a.k.a IZYAN IZZATI MAHZAN

pandai awak main tpu akak ye..xpe2..meh bg ur link..sy nk letak kat sy punye blog..hehe..