Friday, January 26, 2007

..life in matric uia..

what can i say about diz topic..
hm..the memory that i can't also delete in my life..

the story begin..hehe

bermula al-kisah,tanggal 3hb disember tahun 2005..ana telah mendaftarkan diri di pusat matrikulasi uia (matriculation centre iium,mciium)atau now centre for founfation studies iium(cenfos)..hebat namenya..

for 3rd intake..mula2 pendaftaran..lepas tu pendaftaran mahallah..or 1st yg saya jumpa kat sana..cik nurhasanah mazalan @ lebih dikenali cik kebaikan..masa tu dia baru balik bercuti (final sem 1)..dihantar oleh ayah dan ibunya..tu la my 2nd time jumpa dia..tp still dapat cam dia..n petang tu masa makan jumpa la pulak cik nailah..

then dapat la duk zainab college..zc 215c..skali dgn fiqa.saya suka panggil dia pikacu..sgt la minat hindustan..dia ni amik ben(bachelor of english).then dgn syazlin(engin) dan sya(ben)..

then start la taaruf week..yg sgt la boring..tp lagu matrix yg paling best..semangat gitu..thanks to our former dean..lepas tu kitaorang kena amik test apt n ept..english n arabic placement test..susah gle..arab tu boleh tahan la..english xdapat bayangkan.tinggi sgt level dia..medical check up kat uia..sume la..

2 3 ari lepas tu amik result..english level 5..arab exempted..lepas tu bermula pncarian nak settle pasal kelas n subject..pening kepala eden nak settle sume tu..lepas tu sanah cakap cik sakini (cik ketenanganku) pun dapat 3rd intake kat uia ni..ana terkejut..tp dalam hati berdebar..sbb xpernah jumpa dia..1st time kami kenal pun sbb ana call dia..nak tnya something..

then kami pun jumpa la..masa last night taaruf week..kini pun duk sebelah ana..terkejut,terharu,berdebar,sume ada dalam hati..1st time jumpa..xpernah jumpa sebelum ni..juz call..takut pun ada..maklumla dia ni pernah jadi orang penting masa kat sester dulu..tp tu la uniknya ukhwah kami..dia amik biosc..ana engin..

lepas tu bermula kembara ilmu di matrix uia..best jugak belajar kat sini..tp yg ana sedih..sbb dah lama ana tinggal kan study so masa masuk uia ni jadi lambat pick up sikit..org lain yg dah pernah p matrix laju je..

selalu je bilik kini n sanah..bilik diaorang ni kat puncak dunia..susah jugak.tp rumate kini ni best..akak2 yg best..rumate sanah pun same..best..

vacation..lecture..study week..final exam..habis final xm kita pun cuti..hehe..lepas tu result sem 1 kuar.alhamdulillah..masuk sem 2 (short sem)sem ni amik 2 subjek je..english level 6 n physics lab..orng lain dah sem 3..masa short sem ni pindah bilik kat level 1 sbb madam xbagi guna level 3 & 4..so duk la kat bilik 125c sama dgn lin n fiqa.sya xamik short sem sbb dia nak tolong mak dia..bagus anak yg baik.

masa short sem ni la best..xbyk subject n contact hour skit..byk masa dihabiskan dgn mengarut..main game..p borak2 bilik kini n sanah..diaorang pun duk bilik sekali..tmbah dgn kak fatin n kak yuyu..kelakar bgt kat yuyu..sempoi je tp gmpak amik medic tu..masa sem ni kini n sanah dah tukar course..kini(allhs)..sanah(biosc)..

kini pun selalu je menziarahi bilik gue..pernah la jalan2 n makan same2..best sgt time tu..masa sem 1 ari tu ada isi borang nak tukar bilik (akhir sem tu semua orang kena isi form nak tentukan bilik sem 1 2006/2007..sblm junior mai..
isi punye isi duk la dgn cik sanah,cik kini,n cik nailah..maka naiklah ana ke puncak dunia level 4..wow..letih teramat masa pindah bilik..berapa kali naik tangga pun xtau la..letih pun letih la..janji barang siap diangkut ke atas..sbb lepas ni cuti final sem..

zc 410c..chup..punye chup..ana pilih duk sekatil dgn kini..ana kat atas kini kat bawah..katil sebelah nael n sanah..nael jiran sebelah ats..cuti punye cuti..3 minggu kejap je..
then ana pun daftar la 4 sem baru..time ni jumpa ramai budak2 dq batch ana..diaorang baru masuk daftar kat sini..add n drop subject time..masa ni lagi letih..sbb ana dah dapat tukar course allhs..sanah pun dapat tukar gak time ni..letih..turun naik dept..rasanya xtau la berapa kali duk ulang alik tawaf sc building n dept of sciences..

byk pengalaman suka duka kat bilik ni..dapat tgk kolam dari sini..dapat tgk menara telekom..n pemandangan petaling jaya..n for diz sem...nael dipilih jadi presiden hisbah..n ana entah sape punye keje xtau la..name ana pun kena jugak..n ana ditaklifkan sebagai asst.head 1 dakwah n tarbiyyah bureu of the hisbah..hehe..kelakar plak rasa..diri sendiri xtertarbiyyah nak tarbiyyah org lain..

mula berjinak2 dengan ta'alim ust.imran.best..bagus sgt ust.byk dapat ilmu kat sini..n hati ni pun terdetik nak p cari ilmu kat bumi mesir..

satu hari tu..kini p amik borang mahallah representative comittee(MRC)..nael pun sama..dia nak elak jadi presiden hisbah..sanah pun dapat interview matriculation students comittee(MSCC)..teman sanah p give talk 4 dat mscc walaupun time tu ada kelas bio..teruk betul..tp demi nak bagi sokongan kat rumate kupergin jua!!..wahhh..my rumate mmg gempak..lepas all over the interview..yg nael nak elak jadi presiden hisbah..dapat terus jadi presiden mahallah..hebat..kini..jadi s/u mrc..sanah plak asst.head disipline bureau (MSCC)..hebat2..

lepas dari ari tu..ana letak la tittle bilik VVIP 4 410c..maklumla lepas ni sume orang akan bz dgn meeting,prog,..lecture..tp semua tu dah tinggal memori..tanggal 12 sept ana meninggal 'the gate of garden knowledge n virtue'..untuk mecari mutiara ilmu di bumi an-biya',mesir...

6 comments:

nurhasanah said...

zaty..i miss u much...sedih, sebak, senyum sume ade baca post ni...sob3..rindu..

Zia said...

Kak, saya nk tnya smthing kat kakak ni. Time kakak msk uia dulu kan ade x kakak ambek Fardu ain test?

izzati.abdullah said...

boleh..

ade2..amik fardhu ain test..nk bgkan gp untk fardhu ain class and usrah (ape ntah name dia lupe..like discussion yg diconduct oleh seorang naqibah)

Zia said...

gp tu aper kak?

izzati.abdullah said...

gp = group...sory la terbiasa guna short form..hehe..zia ni baru nk masuk uia ke?

Zia said...

Trima kasih sbb jwb soalan sy ye kak. Baru tadi check keputusan ipta. Xdpt masuk pun :[